Vlado Njaradi: KARPATSKI MIT

  • 30. maj – 11. jun 2016.

 

Osmišljavanje Karpatskog mita Vlade Njaradija

Pronaći u sebi pokretačku energiju – oduvek je bio imperativ svakom umetniku bez obzira na vreme i okolnosti koje ga uobličavaju u težnji da što bolje izrazi svoje refleksije i stavove u odnosu na društvo. Vlado Njaradi predstavlja onu vrstu umetnika koji se ne mire sa jednostranim, često ponavljanim postupcima u stvaralaštvu, koji se do iznemoglosti repriziraju pod firmom da na taj način prate svoj, autentičan likovni rukopis. Njaradi je stvaralac i kreator nemirnih stremljenja, sklon istraživanjima, kod koga su slika, fotografija, redimejd, digitalna slika, objekat i mnogo toga još, podjednako bitni kada gradi svoje vizuelne celine. Ciklusi u tim celinama afirmisali su ga kao sistematičnog i posvećenog umetnika britke vizije.

U najnovijem ciklusu radova, Vlado Njaradi oslobađa pokretačku energiju kroz usmerenje na simbol mrkocrvenog medveda. Ovakav motiv otvorio je autoru niz varijacija koje sobom nose specifične karakteristike medvedolikih zgoda, u duhu citata kojima transformiše prepoznatljiv simbol. Koristeći obilje različitih materijala i likovnih pristupa, Njaradi daje liku medveda dodatna likovna pojašnjenja oživljavajući heraldičku predstavu životinje. U intenzivnom i pretpostavljenom dijalogu sa medvedom, Vlado Njaradi na jednoj od digitalnih slika svojom rukom pridaje medvedu novu ulogu, istovremeno stvarajući novi brend medvedolikog bića. U odnosu na sebe, Njaradi kreira simboličko poistovećenje u kome se različite likovne situacije razigravaju pred gledaocem u metalu, na jutanom platnu ili papiru, u tehnici kolaža, u drvetu i obrađenoj digitalizovanoj slici, u kombinovanoj tehnici na platnu, kao i u vezenom crtežu, od apstraktnih kolorističkih polja preko zabata tipičnih vojvođanskih kuća. Sa druge strane, dijapazon osmišljavanja čitavog ciklusa na taj način upućuje na polivalentno značenje medveda kao simbola. Listajući rečnike simbola nailazimo na različita tumačenja medveda. Pre svega, uskrsnuće je prvo značenje medveda (budući da se iz pećine zimskog sna pomalja u proleće s novorođenim mladunčetom) i predstavlja novi život. Medvedova omiljena mesta su jazbina i mračna mesta koja ga dovode u vezu sa podzemnim silama. Takođe, medved je simbol snage i muževnosti i kralj životinja u germanskoj mitologiji. Za alhemičare medved predstavlja crnilo, prvo stanje materije.

U prepletima ispitivačkih vizuelnih postupaka, Njaradi nastoji da primeni i istovremeno promeni dimenziju formalnog simbola – medveda.

Mr Danilo Vuksanović


Vlado Njaradi
je rođen 1966. godine u Vrbasu. Završio je školu za dizajn, grafički odsek u Novom Sadu. Na žiriranim izložbama, salonima, bijenalima i trijenalima u Srbiji i inostranstvu kolektivno je izlagao preko šesto puta, a ovo mu je pedeset treća samostalna izložba. Nagrađivan je za slikarstvo, grafiku, crtež, fotografiju, grafički dizajn, mejl art, dramu i satiru. Autor je preko trideset uglavnom međunarodnih umetničkih projekata, kao i više scenografija. Napisao je i osam dramskih tekstova.

Umetnička dela su mu zastupljena u galerijama i muzejima kao i u privatnim i javnim zbirkama kod nas i u svetu. Legati umetničkih dela mu se nalazi u Muzeju Kozare u Prijedoru u Bosni i Hercegovini, (obuhvata period od 1997. do 2014. godine, a čine ga ciklusi slika i crteža Haos i Od stvarnosti do sna), i Srpskom kulturnom centru Sveti Sava u Subotici, (obuhvata period od 2013. do 2015. godine, a čini ga ciklus slika i crteža Zapisi sa Meteora). Zastupljen je u jedanaest monografija, antologija, leksikona, enciklopedija, edicija i atlasa. Godine 1997. osnovao je Međunarodnu Umetničku koloniju Njaradi, koja okuplja najznačajnije umetnike i organizuje izložbe nastalih radova.

Član je i predsednik ARTPOT-a (Asocijacija Rusinskih likovnih umetnika srednje Evrope i Severno Američkog kontinenta); ASROPA (Međunarodna umetnička asocijacija Evrope i Azije); SULUV-a (Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine); SULUJ-a (Saveza udruženja likovnih umetnika); ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika, primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije); ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije); UPIDIV-a (Udruženja likovnih umetnika, primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine); Saveza novinara Srbije…

Bavi se crtežom, slikarstvom, umetničkom fotografijom, video radovima i likovnom kritikom. Preko petnaest godina svoje umetničko znanje i iskustvo prenosi na mlade i starije talente koji su danas uspešni umetnici, učenici umetničkih škola i dobitnici brojnih nagrada. Ima status samostalnog umetnika.