Mrežno povezivanje

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine
Društvo arhitekata Novog Sada
Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine
  • Pored SULUV u Novom Sadu deluje još nekoliko stručnih i reprezentativnih udruženja za različite oblasti u polju kulture. Od 2018. godine napravljen je sporazum o saradnji tri reprezentativana udruženja DaNS, UPIDIV i SULUV kako bismo zajednički rešavali nagomilane probleme u resoru kulture koji se tiču naših delatnosti.

Ujedinjeni u procesu razvoja kulturnе pоlitikе grаdа

  • Udruženje je kroz sporazum saradnje sa dva strukovna udruženja DaNS i UPIDIV, pokrenulo niz aktivnosti od kojih izdvajamo inicijativu za revitalizaciju prostornog kompleksa AGRARIA.

Agraria

Prostorni kompleks AGRARIA je smešten u ulici Lasla Gala u Novom Sadu, i predstavlja jedan od retkih primera sačuvane izvorne arhitektonske celine iz 1930-ih, istovremeno spada i u domen istorijskog industrijskog graditeljskog nasleđa. Inicijativu su pokrenula tri reprezentativna strukovna udruženja: Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV) udruženi sa još nekoliko umetničkih organizacija koje deluju na umetničkoj nezavisnoj sceni grada. Osnovna ideja i cilj ove inicijative je da se pokrene proces revitalizacije ovog zapuštenog prostornog kompleksa, i da se u njemu napravi nov prostorni kompleks namenjen produkciji, izlagačkim aktivnostima i svemu ostalom što može da podstakne i pomogne razvoj umetničke delatnosti u gradu. To ujedno znači da pored osnovne ideje za stvaranje objedinjenog prostora umetničke produkcije i programske saradnje, Inicijativa AGRARIA u sebi objedinjuje širi spektar decenijskih problema – regulisanje radnih prostora – ateljea za umetničko stvaralaštvo i za programe internacionalne razmene, uspostavljanje nove gradske galerije, umetničkog depoa, i stalne zbirke.

Veoma značajna činjenica je da je ova Inicijativa potekla od samih protagonista koji deluju na nezavisnoj (vanistitucionalnoj) sceni gradske kulturne produkcije. Ta činjenica doprinosi opštem pojmu kulturnog pluraliteta, diverziteta i decentralizovanog procesa razvoja kulturne politike. Ovakav predlog je odličan primer potencijalne saradnje Gradske uprave i nezavisne umetničke scene čime se utemeljuje atmosfera za razvoj lokalne scene i proširuje sadržaj kulturne ponude grada.

Transformacija ovog specifičnog istorijskog graditeljskog nasleđa u prostor novog sadržaja nosi u sebi snažnu metaforu transformacije jedne produktivne snage iz istorije koja se pretače u nov produkcioni proces koji treba da bude na korist svima u zajednici – i umetnicima, i institucijama kulture, i građanima i gradu kao nosiocu titule EPK2021, što ujedno znači i svima koji će ga posetiti.