2020

Aktivnost 1.

Vladimir Frelih (HR) / Dragan Matić (RS) /
Moderator diskusije Vladimir Mitrović
2021

Aktivnost 2.

Arjan Pregl (SI) / Danijel Babić (RS) /
Moderatorka diskusije Bosiljka Zirojević Lečić

Aktivnost 3.

Igor Fridrih Petković (AU) / Selman Trtovac (RS) /
Moderatorka diskusije Gordana Nonin

Aktivnost 4.

Marjam Mohmadi (Maryam Mohammadi), Zoe Guglielmi (Zoë Guglielmi), Arif Kryeziu (Arif Kryeziu), Maviead Al Karam (Mawiead Al Karam), Samson Ogiamien (Samson Ogiamien). Moderator diskusije: Igor Fridrih Petković (Igor Friedrich Petković)
2022

21. februar - 4. mart, SULUV

Dragan Matić, Vladimir Frlih, Danijel Babić, Arian Pregl, Selman Trtovac i Igor Fridrich Petković

21. februar - 4. mart, MLS

Marjam Mohmadi, Arif Kryeziu, Maviead Al Karam, Samson Ogiamien, Zoe Guglielmi
Projekat LINK IT MARK IT (Poveži, obeleži)

Ideja projekta je sadržana u terminu IZBRISAN, koji referiše na obeležje koje se ‘90-tih odnosilo na različite vidove diskriminacije države i institucija prema civilnom stanovništvu na bivšim teritorijama Jugoslavije. U terminu izbrisan, zastuplјeni su represivni oblici, selekcije prema različitim nacionalnim, verskim i drugim oblicima pripadanja. Ove pojave brisanja identiteta pojedinca ogledale su se u: oduzimanju prava na državlјanstvo, brisanju iz raznih evidencija, oduzimanju glasačkih prava, migracijama, izbeglištvu, izgnanstvu, raselјavanju… U tom smislu tematski okvir paralelno govori o izgublјenim identitetimai izgublјenjim generacijama, koji se po nekim analizama i istraživanjima u najvećoj meri vezuje za generacije 1960 do 1985. To su generacije koje su izgubile mesto boravka, posao, imovinu, državlјanstvo, osnovna prava. Ovi gubici naglašavaju posebnu i manje priznatu posledicu oduzetu mladost. Upravo iz razloga narušavanja osnovnih civilizacijskih načela, ove generacije su zbog raspada SFRJ i ratnih sukoba, sankcija i izolacije, a kasnije i u periodu tranzicije, zabeležene kao generacije propuštene slučaju.
Tematski okvir projekta podrazumeva da umetnici istražuju prostorne, medijske, društveno-političke, socijalne aspekte, a zatim vizuelnim jezikom i umetničkim radom daju svoj doprinos u razumevanju problema i otvaranju inerkulturalnih dijaloga.

LINK IT MARK IT / WEBSITE Izbrisani / period '90 Izbrisani / globalne migracije danas

Podrška:

Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture
Grad Novi Sad, Gradska uprava za kulturu
Austrijski kulturni forum
Fondacija za otvoreno društvo, Srbija