Public Library / Javna knjižnica

  • 4-12. maj 2017.


digitalni arhivi, arhitektura i aktivizam

Аutori izložbe: Tomislav Medak i Marcell Mars, Zagreb
Produkcija: Multimedijalni institut (MI2), Zagreb & kuda.org, Novi Sad

 

Javna knjižnica (www.memoryoftheworld.org) je okvir za tematizaciju izmijenjenog statusa javne knjižnice danas. To “danas” određeno je s tri okolnosti: digitalnom distribucijom znanja, pravnom i tehnološkom kontrolom nad dostupnošću digitalnih djela i politikama štednje koje dovode u pitanje opstanak te institucije. Javna knjižnica je inicirana 2012. godine kao odgovor na poziv ljubljanske Kiberpipe na kuriranje bijenalnog festivala digitalne umjetnosti HAIP. Nastala u vremenima kada su javne knjižnice došle pod udar mjera štednje, amrežne infrastrukture za razmjenu knjiga pod prijetnju ukidanja, njezin cilj je bio ojačati i povezati te infrastrukture te isprovocirati javnu raspravu o nametnutim implicitnim teritorijalnim, socio-ekonomskih i pravnim barijerama općem pravu na pristup znanju. Nakon tog prvog pokušaja, aktivnosti Javne knjižnice razvijali smo i predstavljali, između ostalog, na izložbama “Draga umjetnosti” u ljubljanskom Muzeju sodobne umetnosti – Metelkova, “Stvarno korisno znanje” u madriškom muzeju Reina Sofía i “Javna knjižnica” u štutgartskom Kunstvereinu, na hakatonima na festivalu Impakt u Utrechtu, radionici Post-digitalnog izdavaštva na berlinskom Transmedialeu, radionici Arhiva/anarhiva/javna knjižnica u novosadskoj kuda.org, tijekom rezidencija u briselskom Constantu, katalonskom Calafouu, londonskim MayDay Rooms i štutgartskoj Akademie Schloss Solitude.

– Javna knjižnica kao projekt zagovor je institucije javne knjižnice i općeg prava na pristup znanju kao njenog temeljnog načela.

– Javna knjižnica kao projekt ispitivanje je distribuirane infrastrukture pristupa digitaliziranom znanju koju grade knjižničari – amateri.

– Javna knjižnica spoj je ta dva nastojanja. Javna knjižnica je zbirka zbirki. Ona svoju inspiraciju nalazi u nastojanjima projekata aaaaarg.org, Library Genesis, Monoskop, UbuWeb, Učitelj neznalica i Textz.com kako bi dalje stvarala umreženu infrastrukturu općeg prava na pristup znanju.

– Cilj Javne knjižnice je da promovira, povezuje i poboljšava tu infrastrukturu. A to čini razvojem softvera, izradom uradi-sam skenera za knjige, razradom i dokumentiranjem procesa digitalizacije te digitalizacijom i pomaganjem pri izradi zbirki kao što su K_O_K, Midnight Notes Collective, [Digitalizirani] Praxis.

Izložba Public Library / Javna knjižnica, digitalni arhivi, arhitektura i aktivizam se realizuje u okviru šireg projekta “Proširena estetska edukacija” 2015/2017, koji se realizuje u saradnji Centra_kuda.org sa Multimedijalnim institutom iz Zagreba, Kontrapunktom iz Skoplja, Berliner Gazette iz Berlina i Kulturtreger/Booksa iz Zagreba. Celokupan projekt je finansiran podrškom programa Kreativna Evropa 2014–2020 Evropske unije, Evropske kulturne fondacije iz Amsterdama – BAC program, Pokrajinskog sekreterijata za kulturu i javno informisanje, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada, uz podršku Galerije SULUV i Akademije umetnosti Novi Sad.

Više o izložbi pročitajte OVDE.