S velikom tugom, obaveštavamo javnost da je preminuo umetnik, Siniša Popov, član SULUV-a od 2017. godine.

Siniša Popov je rođen 1962. godine. Diplomirao 1983. godine na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu. Izlagao na pet samostalnih i više grupnih izložbi. Član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

In memoriam Siniša Popov

Komemoracija povodom smrti prof. Mladena Marinkova održaće se u sredu, 06. septembra 2023. u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti Novi Sad (Đure Jakšića 7) sa početkom u 12 časova

Komemoracija povodom smrti prof. Mladena Marinkova
S velikom tugom, obaveštavamo javnost da je preminuo umetnik Željko Piškorić, član SULUV-a. Sahrana će biti održana u četvrtak, 20. jula 2023. u 12h, na Novom groblju.

Željko Piškorić (Pančevo, 1961), scenograf i vizuelni umetnik. Diplomirao je vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a master studije scenske arhitekture i dizajna završio je na Fakultetu tehničkih nauka u Novi Sadu. Bavio se pozorišnom i filmskom scenografijom i izlagačkim aktivnostima. Bio je član umetničke grupe Art Circus (1995-2005). Član je umetničkih grupa MFX (Multiflex) i HTP (Happy Trash Production) sa kojima je izlagao u zemlji i inostranstvu. Njegove novije autorske scenografije uključuju predstave „Čas anatomije” (SNP, 2017); „Hamlet” (SNP, 2016); „Čarobna frula“ (SNP, 2016); „Smrt Ivana Iljiča“ (SNP, 2015); „Istraživači noćnih mora“ (Pozorište mladih, 2014); High Life (SNP, 2013); i „Galeb“ (SNP, 2012). Filmska scenografija uključuje filmove „Apofanija“ (režija Marin Malešević, 2016); „Vere i zavere“ (serija po motivima romana A. Tišme, režija Ivan Živković i Žanko Tomić, 2016); Deus ex machina (režija Srđan Radaković, 2014); Monkey spa (režija Multiflex 2011); i „Jesen u mojoj ulici“ (režija Miloš Pušić, 2008). Njegove novije samostalne izložbe su „Buka i bes“ (Happy Trash Production, Izba, Novi Sad, 2016); „Čas anatomije mrtve prirode i društva“(retrospektivna izložba Multiflex, Happy Trash Production, MSUV, 2014); Tokyo Art Beat, Gendai Heights Gallery Den (Tokio, Japan, 2009); Surexpositions Multiflex Live Video, Francuski kulturni centar (Temišvar, Rumunija, 2009); 27th International Short Film Festival, Nemačka; Galerija SULUV-a, (Novi Sad, 2007); Multiflex– book one, Gallery Prima Center (Berlin, Nemačka, 2007). Radio je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu kao scenograf.

In memoriam Željko Piškorić
S velikom tugom, obaveštavamo javnost da je preminuo umetnik, Petar Šušulić, član SULUV-a. Sahranjen je 16. februara 2023, na gradskom groblju u Vrbasu.

Petar Šušulić je rođen 1970. godine u Vrbasu. Redovne i postdiplomske studije slikarstva završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića, profesora Halila Tikveše i profesora Vlade Rančića. Imao je 21 samostalnu izložbu slika u Novom Sadu, Nišu, Somboru, Vrbasu, Subotici, Sremskim Karlovcima… Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi, likovnih kolonija i radionica, humanitarnih akcija. Dobitnik je više nagrada za slikarstvo i crtež, član ULV. Živi i radi u Kuli i Vrbasu.

In memoriam Petar Šušulić
S velikom tugom obaveštavamo javnost da je preminuo Miodrag Jelačić Jelača, umetnik, član SULUV-a.
Sahrana će biti održana u četvrtak, 1. decembra 2022, na Gradskom groblju.
Miodrag Jelačić Jelača, rođen je u Novom Sadu, 1955. godine. Završio je Školu za primenjenu umetnost Bogdan Šuput i Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Bavio se slikarstvom i grafikom. Samostalno i grupno izlagao u zemlji i inostranstvu.
In memoriam Miodrag Jelačić Jelača

Sa velikom tugom obaveštavmo javnost da je preminula Danica Mitrović, članica Udruženja.

Danica Mitrović (1953) je rođena u Zrenjaninu. Završila je Zrenjaninsku gimnaziju. Do sada je imala 196 kolektivni i 14 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na preko 60 kolonija. Nagrađivana je više puta. Član je SULUV-a od 2007. godine i  ULUS-a od 2009 godine.

In memoriam Danica Mitrović

S velikom žalošću obaveštavamo javnost da je preminula Milica Mrđa Kecman, umetnica i članica SULUV-a.

Milica je rođena 1960. godine u Rumi. Studirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Završila je postdiplomske studije na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu, kod profesora Branislava Protića (Odsek za crtež). Bila je urednica i izdavač Internacionalnog glasila za produkciju nove stvarnosti EX NIHILO i vođa performativne grupe EX NIHILO koja se bavila produkcijom radova iz oblasti proširenih medija, performansom hepeningom, kreativnim čitanjem, gestualnom i procesualnom umetnošću. Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj rad na polju umjetnosti.

2004. godine mr. Milica Kecman imenovana je za direktorku JU “Centar za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac”. Od 2007. je spoljna saradnica, viši asistent na Tehničkom fakultetu u Bihaću. 2010. godine imenovana je za predsednicu Saveta za kulturu u opštini Bosanski Petrovac, bila je članica je i Kantonalnog saveta za kulturu od 2011. godine.

O datumu komemoracije biće odlučeno naknadno, prenosi JU „Centar za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac“.

 

In memoriam Milica Mrđa Kecman

Sa žalošću obaveštavamo javnost da je preminuo Mario Vuknić, umetnik, restaurator, član SULUV-a.

Mario Vuknić (1963) živeo je u Novom Sadu. Radio je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Vojvodine kao restaurator i konzervator. Sahrana će biti održana 10. decembra 2021, u 10.30, na Novom groblju u Novom Sadu.

In memoriam Mario Vuknić

Preminuo Georgi Josifov

In memoriam Georgi Josifov