2016: NOVI ČLANOVI SULUV-a

01 – 13. februar 2016.

 

Otvaranje izložbe je u ponedeljak 01. februara u 19:00h

Katalog izložbe

Izložba novih članova SULUV-a 2016.

Nova kalendarska, 2016. godina nije donela veliki broj zainteresovanih za članstvo u SULUV-u. Pristiglo je samo sedam prijava za razmatranje, nakon čega su članovi Predsedništva SULUV-a odabrali 4 umetnice da prikažu svoje radove na izložbi. Sigurno je da u ovom slučaju pre svih, važi deviza koja glasi – brojke sve govore. Umetnički poduhvati tek svršenih studenata Akademije umetnosti, izgleda da su se uputili ka nekim drugim (možda boljim?) operativnim pravcima i prilikama. Budući delatnici u umetnosti nemaju prevelik izbor za prezentaciju svojih ostvarenja. Upravo zato i zbunjuje ovogodišnji slab odziv za članstvo u strukovnom udruženju. Shodno takvom malom broju pojavljivanja/prijavljivanja, čiji je konačan ishod izložba u Galeriji SULUV-a, nije pogodno da se spominje kontekst savremenog trenutka likovno-vizuelnih praktikovanja. Ipak, moramo napomenuti da ovakva tendencija ne ide na ruku trenutnom stanju u SULUV-u, u novoj godini koja će definitivno biti posvećena ponovnom nadmetanju koje košta, što će neminovno proizvesti još jedno sužavanje finansijske podrške likovnom stvaralaštvu kod nas.

*
Damjana Jokić nam prikazuje vešto izvedene grafičke zadatke u različitim tehnikama u kojima prepoznajemo iskustva novosadske Akademije umetnosti. Figura na ovim listovima zapravo je torzo, izokrenut i udvojen mnoštvom lejera. U preklapanju linije i površine ostvareni su rakursi specifičnih likovno-grafičkih vrednosti.
Marija Jevtić na svojim slikama rađenim u kombinovanoj tehnici prati krvotok crteža koji opisuje nedovršene oblike u konturnom obrascu. U ponavljanjima arhetipskih znakova i njihovom uplitanju iznalazimo preporuke za mnoge asocijacije. Sve je postavljeno u dve dimenzije kao na pećinskim urezima, u zemljanim tonovima pigmenta na izbeljenoj površini.
Sonja Bojanić ispituje digitalne mogućnosti slike unutar plavog fona. Okrenuta mikroskopskom oku u uvećanju deoba ćelija autorka predstavlja malu studiju manje vidljivog pojavnog sveta. Mikrosvet na ovim printovima ukazuje nam na stalne prirodne procese, koji se uprkos svemu i dalje odvijaju.
Tanja Pantić gradi slike u kojima su linije skrojene od kružnih odblesaka. U pointilističkom maniru islikava svetlosno valerske predispozicije oker, crvenih i žutih loptica koje opisuju inkarnat. Uokviruje ih sivilo, toliko svojstveno pozadini. U ovim kompozicijama sadržane su i intimne igre detinje bezbrižnosti.

Na kraju, ostaje nam da čestitamo novoprimljenim članicama SULUV-a i poželimo im sve što će im biti potrebno da se izbore sa izazovima koje im nudi moderno doba i savremena umetnost u njemu!

U ime Predsedništva SULUV-a
Mr Danilo Vuksanović

Sonja Bojanić

Rođena 1975. godine u Novom Sadu.
Diplomirala je slikarstvo na Sakademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Jovana Rakidžića 2006. godine, a zvanje Master likovnih umetnik stekla je 2015. godine na smeru slikarstvo, u klasi vanr.prof. Gorana Despotovskog. Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u Novom Sadu, Beogradu, Pančevu, Gornjem Milanovcu…

Marija Jevtić

Rođena 1990. godine u Ljuboviji.
Završila je master studije slikartva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Kraljevu… Aktivno se bavi slikanjem murala.

Damjana Jokić

Rođena 1979. godine u Novom Sadu.
Diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 2002. godine, a 2013. godine  Master Univerzitet u Madridu. Trenutno završava master studije grafike, dizajna i izrade novca u Madridu. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u Madridu i Londonu.

Tanja Pantić

Rođena 1991. godine u Novom Sadu.
Završila je master studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Učestvovala je na više grupnih izložbi i projekata i dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za svoj umetnički rad.