Sonja Jo, Preoblikovanje simbola

20 – 25. avgust 2018.

U ponedeljak, 20. avgusta, u 20 časova, u Galeriji SULUV biće otvorena izložba Sonje Jo, pod nazivom Preoblikovanje simbola. Izložba Preoblikovanje simbola je autorkina master diplomska izložba i predstavlja jedan od vidova saradnje Akademije umetnosti u Novom Sadu i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Izložba će biti otvorena do 25. avgusta 2018.Instalacija koja se bavi istraživanjem simbola petokrake, njegovom istorijskom i savremenom pozicijom u našem društvu. Zadatak ovog rada jeste da istraži jedan ideološki simbol koji se menja u kontekstu vremena ali i odnosu na ličnu percepciju pojedinca.

Iako simbol prošle ideologije, petokraka je i dalje prisutna u vizuelnoj kulturi, da li inkorporirana u spomeničku skulpturu kao kulturno nasleđe ili kao sastavni deo vizuelne komunikacije koja se koristi u marketinške svrhe. Preoblikujući svoje značenje, opstaje u dijametralno drugačijim ideološkim uslovima

Pitanja koja ovaj rad postavlja jesu kako se to preoblikovanje dogodilo i kako ono danas utiče na generacije, koje su rođene nakon socijalističkog uređenja naše države? Da li izmišljena nostalgija kod mladih počiva na vizuelnoj prisutnosti ovog simbola ili na estetskoj dopadljivosti i propagandi.

Ovaj rad objedinjuje jezik kapitalizma i spomeničku skulpturu komunizma, sve u clju dobijanja odgovora da li ideološko ubeđenje može da sadrži poštovanje prema svom opozitu.

Autorka


Biografija:

Sonja Jo (Sremska Mitrovica, 1992.)

Nakon završene srednje škole za Umetničke zanate, diplomirala je vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Borislava Šuputa. Trenutno je apsolvent master studijana AUNS, u klasi profesora Nikole Macure i saradnik u nastavi na smeru vajanje na AUNS. Aktivno izlaže od 2012. godine. U dosadašnjem radu bavi se društvenim interakcijama i pojmom kolektivnog sećanja.