„Jezik tela i kulture u grafici“ – o izložbi Vanje Ignjac

Vanja Ignjac, „Devla Devla“

5. – 16. 2. 2018.

Samostalnom izložbom „Devla Devla“ („Bože, Bože“) Vanje Ignjac, novog člana, otvara se izlagačka sezona galerije SULUV. U pitanju su grafike rađene u tehnici linoreza koje odlikuje crno-beli kontrast, kao i većinu dosadašnjih umetničinih radova. Odsustvo kolorita i valera na grafičkim listovima ni na koji način ne umanjuje kompleksnost vizuelnog sadržaja kojim umetnica prikazuje bogati duhovni, kulturološki i emotivni život zajednice.

 

Elementi (semiotički znaci) koji su zajednički gotovo svim radovima su brojne figure u perspektivi, koje stvaraju i po nekoliko manjih scena unutar jednog rada, i raznovrsna floralna (ćilimska) ornamentika. Figure su u radovima često postavljene u prvi i drugi plan i međusobnim odnosima kroz jezik tela govore o prisnosti između prikazanih ljudi. Grubo se može reći da umetnica na dva načina pristupa likovnom prikazu figure. Jedan je potpuno, gotovo vektorsko, svođenje na siluetu tela koje svojim položajem ukazuje na igru ili opuštenost, usamljenost, razgovor, strast. Ova stilizacija figura u plesu, kao i floralne ornamentike, podseća na radove Anrija Matisa, uprkos odsustvu kolorita. Štaviše, crno-beli kontrast daje posebnu snagu i intezitet likovnom izrazu Vanje Ignjac. Drugi pristup figurama uključuje više detalja kulture odevanja poput lepeza, karnera na flamenko suknjama, nakita, otkrivenih bratela, marama, visokih potpetica, kragni košulja, šešira, ali i kofera kao simbola nomadizma Roma. Zajedno, ovi elementi doprinose da se uz pokret stekne slika o živom ritmu zajednice koju odlikuju igra, pesma, pričanje i koja je kao jedna velika porodica, što se postiže kroz reminiscenciju na izvornu simboličku hrišćansku porodicu.

 

Figure su kod Vanje Ignjac postavljene u visoke enterijere, te floralni dezeni koji ih okružuju mogu da se vide kao zidni ćilimi koji nose aluziju na dom, tradicionalnu ručnu izradu tkanjem, ženstveno i materinsko. Oni se takođe mogu videti i kao veliki vitraži, pogotovo u radovima koji nazivima i kompozicijom upućuju na novozavetne scene, poput Blagovesti, Tajne večere, Svetog trojstva, Piete, Rođenja deteta. Ovi radovi su u suštini prikazi savremenog života u kojem najviše figuriraju mladi ljudi, vršnjaci umetnice, i oni se stilski ne razlikuju od radova Bahus, Nada, Strast, Kolo sreće. U istoriji su grafički listovi bili način na koji se crkva obraćala širokim masama koje su najvećim delom bile nepismene, te su kroz slikovnu/ ikonografičku građu učile biblijske priče. Otud je Biblija prevedena u grafičke ilustracije za nepismene nazivana i Biblija za siromašne. U izložbi „Devla devla“ Vanja Ignjac koristi vizuelni jezik, kao i aluziju na karakteristične hrišćanske scene da prikaže svoj odnos i doprinos viševekovnom bogatom kulturnom i etničkom nasleđu zajednice.

 

Sonja Jankov