Svetlana Milić i Slavko Simin: KULTURNA MANIPULACIJA

05 – 17. maj 2014.

KULTURNA MANIPULACIJA

Koncept radova koji su zastupljeni na izložbi je početak istraživanja prostora i vizuelnog jezika koji bi trebalo što tačnije da govori prepoznatljivim vizuelnim sredstvima o svim aktuelnim akterima potrošačke komunikacije. Radovi su u  formi velikih printova. Ideja je da se direktno postave na zid a jedan rad na spoljašnji deo galerijskog stakla (uličnim izlogom) da bi svi oni koji ne dolaze na izložbe bili „uvučeni“ u komunikaciju sa galerijom.
Predmet našeg istraživanja su  „uspešne kompanije“  i njihov autentični vizuelni identitet koji se ispoljava u društveno poželjnom i vidljivom  marketingu. Grafički znak, logo, agresivna  vizuelizacija su poruke koje nam usmeravaju ukus, izgled, ponašanje, mišljenje. Menjaju nam i formiraju kulturnu perecepciju. Kompanije svoje masovne prizvode stavljaju u naglašeno umetničke okvire i postavljaju ih u kontekst savremene umetnosti da bi okupirali svu našu pažnju.
Identitet proizvoda je fenomen koji pripada potrošačkoj komunikaciji a koji se tiče onoga koji je poruku poslao  ili oglasio,  dok  je  vizuelni deo – slika   ostajala u fenomenu onoga koji koristi, upotrebljava i troši. Od čitavog proizvoda konzumiramo pre svega slike a potrošnja nas postavlja u okvir društvene i lične identifikacije. Savremeno društvo je razvilo jednu od opsesija  da se „mora imati  želja za nečim“ (Ž. Bodrijar). Potrošač je zaveden ubeđenjem da je kupovanjem određene marke stekao i sve ono što marka postavlja u javni reklamni prostor. U čitavom sistemu potrošačkog  haosa  proizlazi potreba i želja koja uvlači kupca da troši i u tome ga perfidno personalizuje. Tu dobija novi identitet koji zamenjuje sa onim u realanosti. Bez svesti o tom procesu.
Naši radovi govore o prostoru i potrebi da na prepoznatljivoj vizuelnoj ravni poredjamo sve atribute i aktere potrošačke komunikacije i da se na momenat suočimo sa svim elementima koje svakodnevno neumereno konzumiramo. Istovremeno živimo ekspanziju  promene sistema i načina života potpomognute digitalnim tehnologijama i potpune krajnosti koju nosi siromaštvo, nemaština, nezaposlenost, glad, neobrazovanje, kao i dobrota, jednostavnost, blagost  koji su jednako prisutni …
Autori:
Mr Svetlana Milić i Slavko Simin.

 


Svetlana Milić
Diplomirala je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu na odseku vajarstva. Magistarske studije na istoj Akademiji – odsek slikarstva i instalacije. Bavi se dizajnom i vizualizacijom u različitim medijima kao i dečijom ilustracijom.
Učestvovala je na preko 40 zajedničkih izložbi kod nas i inostranstvu.

I Z L O Ž B E:
– Studentski crtež – 1991. Beograd
– Oktobarski salon – 1992. Novi sad
– Bijenale mladih – 1993. Pancevo
– Stara kapetanija – 1993. Zemun
– LED ART – Dom Omladine – 1993. Beograd
– Oktobarski salon – 1994. Beograd
– Horizontala, vertikala – Muzej savremene umetnosti 1994 N.S
– Centro culturalle di Trastevere – 1995. Roma ( IT)
– Galleria di Belle Arti Tolmezzo – 2000. Tolmezzo (IT)
– Oktobarski salon – 2001. Novi Sad
– “Due domestische serie” – 2003. Novi sad
– Zastave – 2004. Ulm (DE)
– La storia della aqua – 2004 Portoguaro (IT)
– Zastave II – 2005. Novi Sad
– Nova skulptura Vojvodine – Master Centar 2008.
– „Privremena Istorija“ – MSUV 2011. Novi Sad
– Magistarska izložba – Parking Radničke ulice – NS 2011.

Nagrade:
– za vizuelni identitet predstave “Partija šaha”- 1991 Pancevo
– za skulpturu na Oktobarskom salonu – 1992 Novi Sad
– za izuzetna dostignuća u oblasti umetnosti na Univerzitetu – 1992 N.S
– za izložbu meseca u Beogradu – 1993 Beo Izlog
– za instalaciju na Oktobarskom salonu – 2001 Novi Sad
– za dizajn – na sajmu bankarstva  2004 Novi Sad

Slavko Simin
Više od 20 godina bavi se grafičkim i web dizajnom, 2D i 3D kompjuterskom ilustracijom.
Veza tehnologije u njegovom kreativnom radu je neraskidiva. On sa tehnologijom živi i u digitalnom svetu ostvaruje svoje snove.