SAOPŠTENJE i apel kolegama

logo-70x70pix

Povodom cenzurisanja izložbe radova studenata Akademije umetnosti u galeriji Kulturnog centra u Novom Sadu, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) kao reprezentativno udruženje, sa 475 članova, protivi se svakoj vrsti cenzurisanja, represije i ograničavanja slobode mišljenja i umetničkog izražavanja koja su garantovana Ustavom Republike Srbije.

SULUV poziva sve umetnike i građane da se pridruže u osudi svakog vida cenzure i stanu u odbranu slobode izražavanja, bojkotom svih aktivnosti i programa Kulturnog centra i na taj način daju podršku kolegama koji su svojim činom povlačenja izložbi u svim galerijskim prostorima KCNS to već učinili i na taj način iskazali svoj stav prema svakom vidu represije.

SULUV osuđuje postupak direktora KCNS Andreja Fajgelja koji svojom nestručnosću i pogubnim delovanjem na čelu jedne važne gradske institucije za kulturu, vrši višestuki prekršaj koji uključuje zloupotebu javnog položaja, kroz autokratsku represiju i direktno krši član 46 Ustava Republike Srbije (Jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje). Takođe, Fajgelj na taj način dovodi do apsurda kandidaturu grada Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture gde je i sam uzeo ucesce kao predsednik Organizacionog odbora ove inicijative.

_____________________________________________

Ovde možete potpisati peticiju za smenu direktora KCNS: http://www.peticije24.com/peticija_za_smenu_direktora_kcns_dr_andreja_fajgelja