S K A N D A L – bez boje, mirisa i ukusa.

U Novom Sadu (gradu koji pretenduje na titulu Evropske prestonice kulture) zatvorena galerija SULUV-a, do daljneg!!!

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), umesto poziva na izložbu, poziva javnost na reakciju povodom skandalozne situacije usled koje smo ponovo prinuđeni da prekinemo rad galerije Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine na neodređeno vreme. Po drugi put u 45 godina koliko postoji naša galerija, a 65 godina od osnivanja udruženja, odlučili smo se za ovakav korak zbog izrazito kritičnog stanja u kojem se galerija SULUV-a i udruženje nalaze.

Naime, od strane nadležnih Ministarstava ne postoji razumevanje za redovnu delatnost i projekte nakon što smo prošlu izlagačku godinu završili sa negativnim finansijskim bilansom. Zbog opšteg interesa članova i posetilaca galerije SULUV-a, nastavili smo sa njenim radom, kao i sa radom kancelarije.

Sa druge strane, nedavno je odlukom komisije Ministarstva kulture i informacija, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine dobio status reprezentativnog udruženja na nivou Republike u oblasti savremenog stvaralaštva.

Šta znači titula reprezentativnog tela u našem društvu?

Šta znači Evropska prestonica kulture?

Tretman prema aktivnostima našeg reprezentativnog udruženja jasno ilustruje paradoks i cinizam tenutka koji živimo.

Očigledno odsustvo kulturne politike i površno interpretiranje kulture kao reakcionarni koncept. To ujedno pojačava amonizitet prema savremenom stvaralaštvu i drugim polivalentnim oblicima delovanja u njemu. Sa druge strane prećutno se podržavaju mahom umrtvljene institucije kulture koje sprovode partokratski nacionalni identitet jezikom političkog marketinga.

U ovakvom miljeu stvara skoro 500 umetnika i umetnica, članova Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, koji svojom praksom ostvaruju presek stremljenja umetničkih aktivnosti, ne pripadajući pritom političkim krugovima i ideologijama već umetnosti.

U sadašnjem trenutku ne postoje osnovni (ljudski) uslovi za rad SULUV-a i shodno tome, ponavljamo da ne želimo da sprovodimo Perpetuum mobile sistem u koji niko ne ulaže a podrazumeva se od njega da sam od sebe funkcioniše. Nismo u stanju da doprinosimo prividu i da pošto-poto održavamo kontinuitet u trajanju. Zatvarajući galeriju Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, izražavamo protest, u gradu koji je u trci za evropsku prestonicu kulture,  postavljajući pitanje:

Šta će budućim generacijama ostati kao kulturno nasleđe ako to nije savremena umetnička praksa?

..Ko ide?
Novo vreme.
Šta nosi?
Ruke bez prstiju.*,..

Rastko Petrović

SULUV