Milca Bjelanović: POD SJAJEM ZVEZDA

  1. septembar – 04. oktobar 2014.

 

Izložba novih grafika Milice Bjelanović nosi naziv poznate pesme s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina XX veka. Sama kompozicija je nastala kao lјubavna odnosno više nostalgična pesma prema jednom gradu. Pa tako i grafike Milice Bjelanović, nostalgično podsećaju na neko prošlo vreme, ukazuju na vrednosti i značaj nekih stvari koje zaboravlјamo, ali i ukazuju na dobre ili loše strane vremena u kom živimo.

Sve grafike su izvedene u kombinovanoj tehnici, koristeći pritom različite vrste štame na kojima zatim interveniše negrafičkim tehnikama i materijalima, crtajući, slikajući, koristeći vez ili nitne, poseže za metodama izražavanja  karakterističnih  za pop-art, pokret tipičan za drugu polovinu šezdesetih godina XX veka. Radovi su drugačiji od onoga što smo navikli da vidimo kod ove umetnice, nestali su senzualni aktovi i misteriozne figure, a naročito se razlikuje od poslednjeg predstavlјanja zrenjaninskoj publici sa apstraktnim crtežima.  Na radovima iz ove serije umetnica ofset štampu koristi da predstavi motive preuzete iz dnevnih novina i časopisa iz šezdesetih i pedesetih godina XX veka. Uglavnom su predstavlјene poznate ličnosti iz sveta filma i muzike kao središnji motiv dekoracije u obliku srca, konja ili lјudske figure u maniru ukrašavanja liciderskih kolača. Ova dekoracija nosi i jasnu poruku privrženosti i lјubavi ka određenom periodu. Na jednoj od serija radova predstavlјeni su predmeti karakteristični za to vreme na ovim prostorima kao što su prekidači, radio aparati, frižideri, kola, predmeti koji simbolično najavlјu period elektrifikacije svakog domaćinstva i dominacije tehnologije u drugoj polovini XX i početkom XXI veka. Ove predmete često prati štampan tekst koji je zatim naglašen tehnikom veza kao što su nekada žene prizorima svakodnevnice iscrtanim na platnu sa pratećim, uglavnom poučnim, tekstom o hrani, higijeni, lјubavi, porodici,  ukrašavale prostorije. Neki od radova Milice Bjelanović iz ove serije jasno upućuju na život savremene žene, koja je emancipovana, i koja pored svih tradicionalnih uloga koje su joj dodelјene danas uspeva da se izbori i sa izazovima koji su donedavno pripadali isklјučivo muškarcima.

Grafike Milice Bjelanović kao vremeplov nas vode u ne tako davnu prošlost i vraćaju u sadašnje vreme, a svojim sadržajem i formom u maniru pop-arta dozvolјavaju da izložbu posmatramo na više nivoa. Na prvi pogled privlačne i lako čitlјive svim generacijama one još podsećaju na period pobune protiv autoriteta i uspostavlјenih društvenih normi kao i razbijanja tradicije i konvencija, ističu konstantnost promemena u svim segmentima života i našu neminovnost da ih prihvatimo.

Slavica Popov


Milica Bjelanović
rođena u Zrenjaninu 1960.Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1988.na istoj studirala poslediplomske studije,u klasi prof.Živka Đaka.Član SULUVa od 1989.
Izlagala na preko 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu(Japan,Španija,Poljska,Švedska,Ujedinjeni Arapski Emirati,Francuska,Madjarska).
Učestvovala u radu više od 30 likovnih kolonija,u zemlji i inostranstvu.

Samostalne izložbe:
1987.Novi Sad,izložbeni prostor Akademije umetnosti,Xerox
–  Novi Sad,Kulturni centar,Xerox
1990.Novi Sad,Galerija ULUVa,slike
1992.Zrenjanin,Galerija ULUVZa,slike
1994.Novi Sad,Galerija ULUVa,grafike
– Apatin,Galerija,“Meander“,grafike
-Zrenjanin,>Dramska radionica<,grafike
1995.Beograd,Galerija ,,Singidunum,, grafike
-Zrenjanin,poslovni klub ,,Zrenex,, grafike
1996.Požarevac,Salon muzeja ,,Barili,, grafike
– Novi Sad,Galerija ULUVa,grafike
2000.Novi Sad,Galerija ULUVa,monotipije
– Zrenjanin,pozorišni klub,,Zeleno zvono,, monotipije
2007.Zrenjanin,Savremena galerija,,crteži
2008.Pančevo,Galerija gradske biblioteke,crteži
2010.Novi Sad,Galerija „Podrum’’,crteži
2011.Beograd,“Fraktal Gallery“,crteži,monotipije
-Beograd,Sava centar,grafike,crteži
2012.Beč,klub 1070,grafike
2013.Beč,galerija POOL7,crteži,monotipije
-Zrenjanin,Savremena galerija,grafike

Nagrade:
1980. II nagrada na Jugoslovenskom konkursu za plakat,Beograd
2007. Pohvala na I bijenalu crteža Srbije,Pančevo
2008. Pohvala na II međunarodnom bijenalu EX LIBRIS,Pančevo
2009. Glavna nagrada na II bijenalu crteža Srbije,Pančevo
2009. Priznanje na međunarodnom konkursu EX LIBRIS,Novi Sad