2014. Novi članova SULUV-a

03 – 22. februar 2014.

 

Otvaranje izložbe je u ponedeljak 03. februara u 19:00h

Katalog izložbe

Izložba radova novih članova SULUV-a

Udruženje likovnih umetnika Vojvodine je još jednom u svoje redove uvrstilo nove umetnike koji po stručnom mišljenju žirija ispunjavaju uslove za ulazak u članstvo ovog strukovnog udruženja. Ove godine tu čast su dobile četiri umetnice koje su svojim stavom i odnosom naspram postavljenog zadatka, ali pre svega umećem, pokazale da poseduju ozbiljnost da postanu profesionalni umetnici. I pored činjenice da je umetnost skrajnuta, tako reći ukinuta iz života običnih ljudi, ona je svedočanstvo našeg vremena, merilo naših mogućnosti i sposobnosti da se izborimo sa sve većim nasrtajima na njenu slobodu i pravo da otvoreno i nesputano kritikuje društvo čiji je neodvojivi deo. Umesto raznih zabrana i pokušaja cenzure kulturne ustanove su dužne da pruže uslove za slobodno kreativno izražavanje i razvoj mnogostrukih vidova umetničkog stvaralaštva. Umetnička sloboda nije samo prazna floskula, već suštinska odlika demokratskog društva i građanskih sloboda. Jedna od njenih najvažnijih uloga jeste ne samo da krasi salone raznih „vladičanskih dvorova“ u Srbiji, već da kritički preispituje utvrđene vrednosti i aktuelne probleme društva u kojima nastaje. Kada zvanične institucije, mediji i celokupna javnost ostanu po strani ili nemi na nepravde i zabrane, dužnost i obaveza svakog umetnika je da ustane, osudi i odbrani osnovne principe slobodnog mišljenja i stvaranja.

Umetnice čije radove možete videti na ovoj izložbi različitim sredstvima, poetikama i pristupima upravo to i rade. Iako možda to na prvi pogled nije tako vidljivo, njihova pažnja i interesovanja su usmereni na različite aspekte svakodnevnog života koji rezultiraju jednim sveobuhvatnim osećanjem koje proizilazi iz kolektivnog osećaja nemoći i potrebom da se nešto promeni pa makar to bilo na slikarskom platnu ili parčetu papira.

Svaki novi član je razlog za optimizam i nadu da i dalje postoje ljudi koji veruju u umetnost i njene utopističke ideale. Iva Jevtović, Milica Dukić, Marija Cvetković i Milica Denković su nedvosmisleno pokazale da poseduju ozbiljnost i kvalitet kao i da su u stanju da kroz sopstveni vizuelni jezik prihvate novu realnost i da kroz različite lične poetike definišu vlastite pozicije unutar te stvarnosti. Ma kako anahrono, „romantičarski“ zvučalo, ali umetnost i umetnici i dalje teba da budu merilo slobode i savesti društva.

Za umetnički savet SULUV-a
Saša Janjić


Milica Dukić

 

Rođena 1989. godine u Kraljevu.
Osnovne studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klsi prof. Bosiljke Zirojević Lečić.
Trenutno je student na mster studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Gorana Despotovskog.
Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu, Banatskom Brestovcu, Valjevu, Kragujevcu, Zrenjaninu,
Sremskoj Mitrovici, Vrbasu, Rijeci…
Učesnik je više umetničkih radionica i likovnih kolonija u Srbiji i inostranstvu.


Milica Denković

 

Rođena 1983. godine u Novom Sadu.
Osnovne studije slikarstva završila 2006.godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vlade Rančića.
2013. godine završila je master studije na istoj Akademiji, na odseku novi likovni mediji, u klasi prof. Stevana Kojića.
Učesnik je više grupnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Švedska, Hrvatska, Mađarska, Holandija).
Za umetnički rad, do sada je nagrađivana dva puta.


Marija Cvetković

 

Rođena 1989. godine u Kruševcu.
Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku slikarstva, u klasi prof.Bosiljke Zirojević Lečić.
Apsolvent master studija slikarstva na istoj Akademiji.
Izlagala je na jednoj samostalnoj i više grupnih izložbi u Novom Sadu, Kruševcu, Beogradu i Vrbasu.
Učestvovala je u radu više likovnih kolonija.


Iva Jevtović

Rođena 1989. godine u Užicu.
Diplomirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić.
Trenutno je na master studijama, odsek crtanje, kod prof. Milice Kojčić.
Izlagala je na dve samostalni i više grupnih izložbi u Rakovici, Užicu, Beogradu i Novom Sadu.
Učestvovala je u radu više likovnih kolonija.