Danica Bićanić: MREŽA – STRUKTURA – PROSTOR

  1. novembar – 17. decembar 2011.

 

Mreža – Struktura – Prostor
„…opazih jednu gotovo nepodnošljivo bleštavu kuglicu kako menja boje. Isprva mi se učini da se okreće; potom shvatih da je to kretanje tek varka izazvana vrtoglavim prizorima u njoj…čitav se kosmički prostor sticao u njemu, u nesmanjenoj veličini. Svaka stvar bila je bezbroj drugih stvari, jer sam je jasno video iz svih tačaka sveta.” H. L. Borhes, Alef
Instalacija Mreža – Struktura – Prostor predstavlja simboličku predstavu strukture prostora, lični simbolički poredak, potragu za formom koja bi oslikala strukturu prostora. Prostor, neiscrpna tema za istraživanje, omogućava mi da je kroz svoj doživljaj interpretiram na različite načine i pretvaram u likove sopstvene poetike.
Ključna reč koju vezujem za svoje viđenje prostora jeste kretanje. Kretanje u najširem smislu, kao neprekidan proces, promena, susret, preplitanje… Instalacija Mreža – Struktura – Prostor, koju čine stakleni objekti i audiovizuelne projekcije, doživljaj je prostora kojeg u osnovi definiše kretanje. Ona se sastoji od različitih elemenata, više različitih formi prikazivanja koje se kreću ili nagoveštavaju kretanje  i zajedničkim prisustvom grade sliku prostora.
Kretanjem se inicira međusobno dodirivanje, preklapanje, preplitanje, umrežavanje. Taj susret formi u kretanju opisuje strukturu prostorne manifestacije. Tačke dodira postaju mesta  gde se delovanje prepliće i tako stvara strukturu – mrežu. Stakleni loptasti, nepravilni objekti su trenutak u kretanju prostornih formi, koje se kreću jedna ka drugoj. Presek njihovih putanja je susret koji čini prostor. Susret trajektorija istovremeno trajućih, nikad dovršenih priča, jer prostor nije zatvoreni sistem uporednih dešavanja, već kolektivno kretanje i preplitanje. Prostor su slike uhvaćene u trenutku delovanja, u momentu kretanja, koje nikad ne prestaje da traje.

Danica Bićanić

Danica Bićanić rođena je 9. novembra 1985. godine u Novom Sadu. Završila je srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput”, smer tekstilni dizajn u Novom Sadu. Diplomirala je 2008. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek – smer vajarstvo u klasi prof. Gordane Kaljalović Odanović i iste godine upisala master studije koje je završila 2010. godine u klasi kod istog profesora. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Imala je jednu samostalnu i nekoliko grupnih izložbi u Novom Sadu, kao i nekoliko nastupa u performansima kod nas i u inostranstvu . Nagrađena je za najuspešniji diplomski rad na smeru vajanje. Takođe, dobitnik je nagrade Art Klinike “Perspective” za perspektivnog studenta u disciplini vajanje. Dobitnik je i Nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignute vrhunske rezultate u umetnosti. Svoja umetnička istraživanja, Danica Bićanić ostvaruje kroz multimedijalne, prostorno – audiovizuelne instalacije.