19th International Multimedial Art Festival – IMAF 2017

  • 09.09-10.09.2017. Novi Sad, SULUV galerija

19. Međunarodni festival multimedijalne umetnosti – IMAF 2017

​Od 8. do 10. septembra 2017.
Odžaci & Novi Sad

Međunarodni festival multimedijalne umetnosti – IMAF je godišnji događaj posvećen umetnosti performansa. Međunarodni festival multimedijalne umetnosti – IMAF je stvorio kontekst u kojem se različiti umetnici različitih nacionalnosti i starosti sastaju i kroz  svoj individualni rad kreiraju razna istraživanja i sugestije o medijima tela i performansa. Kao takav, IMAF nije samo festival, već i mesto gde nove ideje i uslovi nastupa, u širem smislu umetnosti, postaju evolutivno klasifikovani i istraženi. To ga čini progresivnim i proaktivnim prostorom koji se fokusira isključivo na razvijanje novih misli ideja. 

Festival se organizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Učesnici:
Fausto Grossi (Španija)
Lenka Klodova (Češka)
Non Grata – Al Paldrok i Taje Tross (Estonija)
Patrick Jambon (Francuska)
Willem Wilhelmus (Finska)
Steve Vanoni (Estonija)
Theodor Di Ricco (Nemačka)
Beate Linne (Nemačka)
Nina Komel (BIH)
József R. Juhász (Slovačka/Mađarska)
Dušan Perić (Srbija)
Danica Bićanić (Srbija)
Saša Denić – Špena (Srbija)
Radoslav B. Chugaly (Srbija)
Nenad Bogdanović (Srbija)

 

 

 

Više o učesnicima:

 

Beate Linne (Nemačka)

Beate Linne je rođena u Nemačkoj je vizuelni umetnik. Ona uglavnom radi u oblasti umetnosti performansa i instalacije. Studirala je likovnu umetnost, arhitekturu, pedagogiju, kao i nemački jezik i književnost na Univerzitetu u Kasselu, Fachhochschule Hildesheim i Univerzitet u Hildesheimu. Njena umetnost je predstavljena u galerijama, muzejima i na festivalima u Evropi, Aziji, Južnoj Americi i Meksiku. Linne održava radionice, predavanja i radi kao koorganizator / kustos međunarodnih performans umetničkih festivala Blow! (Nemačka) i Transart Communication (Mađarska).

 

Fausto Grossi (Španija)

Fausto Grossi je rođen u Arceu, (Lacio), u Italiji 1954. Licenciran je kao vajar Frozinione’s A.A.B.B., Italija i Lejona U.P.V. U Baskiji, u Španiji. 1992. godine, sa celom porodicom, preselio se u Bilbao gde živi i razvija svoju umetničku delatnost. On je multidisciplinarni i intermedijalni umetnik, kuvar, tumač, pisac i grafički dizajner. Kao kulturni menadžer, on organizuje aktivnosti u Spazio Grossi i razne kulturne aktivnosti, simpozijume i okrugle stolove, na primer, za eksperimentalno bijenale poezije Euskadi. On je i mejl-art umetnik, sa radovima u nekoliko međunarodnih antologija vizuelne poezije. Grossi je pozivan i učestvovao je na raznim kulturnim događajima u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, Portugalu, Italiji, Poljskoj, Argentini, Brazilu, Sjedinjenim Državama, Srbiji, Kini, Kanadi i Filipinima.

 

Lenka Klodova (Republika Češka)

Rođena je 22. oktobra 1969. godine u Opavi, u Češkoj, živi u Pragu.

Studije: 1990. – 1997. Akademija umetnosti, arhitekture i dizajna, Prag; odeljenje za dizajn 1990.-91., odsek za skulpturu 1991.-97.  2000. – asistent na katedri za skulpturu, AAAD Prag; 2002. – 2005. doktorske studije na AAAD u Pragu; 2005. – stečeni doktorat; 2007. – nastavnik teorije umetnosti u FAVU Brno; 2010. – head trachet Studio dizajna tela, FAVU Brno; od 2001. – član socijalno-umetničke grupe Majke i očevi; od 2006. – član land&play umetničke grupe Enfant Terrible; Kolektivne i samostalne izložbe: od 1994. godine u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Meksiku, Letoniji, Austriji.

 

Non Grata – Al Paldrok & Taje Tross (Estonija)

Oko imena NON GRATA, dugo su se nalazila različita prikrivanja i ćutanja. Već sa stanovišta smrti konvencionalizacije umetnosti ustvrdilo se strašno i neželjeno uklanjanje ljudske osobe od koje izlazi besmislenost današnje umetnosti. Za one čiji svet umetnosti počinje od tačke, gde se završava umjetnički svet, NON GRATA je bio oslobađač, orfični jaz u naizgled nepromenljivom kursu, koji nas ipak izdaje, to je lek iz incesta. Glavna tačka grupe je etička – to je slika primitivizma, bezličnosti i eksperimentalne kreativnosti. Performansi grupe odvijaju se prema logici izbegavanja kodova. Prezentacije su fizički tekstovi, čiji se pravci pravopisa i čitanja čuvaju u granicama stvarnih akcija od strane članova grupe. Estetski i provokativni izazovi su predstavljeni na mestima gde Art World ne funkcioniše.

 

Patrick Jambon (Francuska)

Rođen 1966. godine u Lionu, živi i radi u Berlinu.

„Zanima me interakcija između nadzora i zabave. Moj rad „Supervision“ inspirisan je pričom o Vavilonskoj kuli, ali je i priča o precenjivanju ili netačnoj proceni sopstvenih kapaciteta. Mobilnost i fleksibilnost do apsurda. “

Patrick Jambon je studirao na Fine Art School u Lyonu, na Akademiji umetnosti u Diseldorfu sa Nam Jun Paik-om, na Akademiji medijskih umetnosti u Kelnu i na Univerzitetu likovnih umetnosti u Berlinu. Od 1990. godine održava izložbe i akcije u različitim zemljama Evrope, Amerike i Azije.

 

Willem Wilhelmus (Finska)

„Kao bivši performer radoznao sam kako mogu dopustiti mogućnost trenutka spokojstva sa ljudima koji su sa mnom u to vreme. Na taj način moram priznati da ne znam tačno značenje „spokojstva“. “

 

Steve Vanoni (Estonija)

–  1978. Studirao je sa profesorom Philom Hitchcockom, kolegom performans umetnikom koji je nastupao u legendarnoj galeriji Richard Demarco u Edinburgu, početkom sedamdesetih, zajedno s njegovim savremenicima: Joseph Beuys, Marina Abramović i mnogi drugi…

–  1979. Učestvovao na performans art radionici koju vodi Marcia Tucker, osnivač Novog muzeja, Njujork, N.Y.

–  1979. Studirao je performans umetnost sa Michaelom Craneom, autorom „CORRESPONDENCE ART“.

–  1982. Primio diplomu M. A., Studio Art, Kalifornijski državni univerzitet, Sacramento, CA.

 

Theodor Di Ricco (Nemačka)

Od 1987. kustos i direktor galerije SoToDo. Theodor di Ricco je organizovao kongrese umetnosti performansa u raznim gradovima širom sveta: u Seulu, Montrealu, Parizu, Innsbrucku, Santa Eulaiia del Rio, Sacramentu, kao i u Berlinu.

Na osnovu koncepta da umetnost performansa nema početak ili nema kraja, Theodor di Ricco je poznat po svojim kontinualnim performansima u kojima svaki dan nosi žutu boju. Bez obzira da li na njegovom žutom biciklu, u automobilu podzemne železnice ili u umetničkoj galeriji, on se postavlja kao žuta tačka boje unutar slika svakodnevnog života.

 

Nina Komel (Republika Srpska –BIH)

Nina Komel rođena 23.9.1986. godine u Slavonskom Brodu (HR). Završila master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (SRB), smer interaktivno istraživanje u klasi Lidije Srebotnjak-Pršić, te Akademiju umetnosti u Banja Luci (BiH), smer slikarstvo u klasi Vese Sovilja.  Imala više od 40 kolektivnih i 4 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade Zvono za mlade umetnike/ce do 35 godina. Živi i radi u Brodu (BiH).

 

Dušan Perić (Srbija)

Dušan Perić, rođen 1985. godine u Somboru, Srbija.

2006.-2010. Diplomske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

2010.-2012. Magistarske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine-SULUV.

Nagrade 2010./11. Stipendijski fond za razvoj mladih talenata iz Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. 2007./08. Nagrada Univerziteta u Novom Sadu za visoko ostvarenje postignuto tokom studija. 2005. Prva nagrada za zvanični logo za srednju školu dizajna „Bogdan Šuput“ Novi Sad.

 

Danica Bićanić (Srbija)

Danica Bićanić rođena je 1985. godine u Novom Sadu. Završila je srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“, smer tekstilni dizajn. Diplomirala je 2008. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek – smer vajarstvo u klasi prof. Gordane Kaljalović. Master studije završila je 2010. godine u klasi iste profesorke. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, a aktivno izlaže od 2006. godine. Imala je sedam samostalnih i više grupnih izložbi i performansa kod nas i inostranstvu (Rumunija, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, SAD, Bugarska, Rusija, Grčka). Tokom 2008.  godine nagrađena je za najuspešniji diplomski rad na smeru vajarstvo, iste godine dobila je nagradu Art Klinike „Perspective“ za perspektivnog studenta u disciplini vajanje, a 2009. godine nagradu Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate postignute u oblasti umetnosti. Trenutno je na doktorskim studijama likovnih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 

Saša Denić – Špena (Srbija)

Rođen 4. 10. 1971. u Odžacima.

Diplomirao iz Visoke škole života. Njegova nacionalnost je ljudska. Zainteresovan za svaki oblik umetnosti, i ima otvoren um za sve što poboljšava ljudska bića.

Performansi:

–  2016. -„Šta ostaje?“, 18. Međunarodni festival multimedijalne umetnosti – IMAF, Galerija Centar, Odžaci (Srbija)

–  2014. -„Posmatraj, razmisli, reaguj“, 16. Međunarodni festival multimedijalne umetnosti – IMAF, Galerija MAS, Odžaci (Srbija)

 

 

Radoslav B. Chugaly (Srbija)

Radoslav B. Čugalj je konceptualni umetnik, pesnik, performer, radovi sa umetničkim objektima i instalacijama, učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama i festivalima u Evropi, Aziji i Americi. Radi u Odžacima.

Čugalj je član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Završio je studije na ekonomskom fakultetu univerziteta Edukons u Sremskoj Kamenici.

 

József R. Juhász (Slovakia / Hungary)
Rokko Juhász (1963, Slovačka) sa sedištem u Budimpešti / Mađarskoj. Direktor Transart Communication Performance Art Festival (od 1988. do danas). Ima 30 godina prakse kao umetnik performansa, pesnik, organizator. Učestvovao je na većini značajnih događaja umetnosti performansa širom sveta od 1988. Od 2009. godine izvodi umetničke radionice i univerzitetske kurseve širom sveta (Čile, Izrael, Kina, Slovačka, Hong Kong, Indija). Fokusira se na umetnost performansa u javnim prostorima, dugotrajni performansi i umetnički performans projekti.

 

Nenad Bogdanović (Srbija)

Rođen 1955. u Odžacima, Srbija.

Samostalni vizuelni i performans umetnik, izdavač i kurator. Član umetničkih udruženja Vojvodine (SULUV) i Srbije (ULUS). Kurator raznih međunarodnih umetničkih projekata i izložbi od 1980. godine. 1998. godine osnovao je Studio za multimedijalnu umetnost i Galeriju MAS u Odžacima, Srbija. Organizator i kurator Međunarodnog festivala multimedijalne umetnosti – IMAF, od 1998. godine. Od 1980. godine Nenad realizuje umetničke performanse i umetničke akcije na mnogim međunarodnim umetničkim projektima i festivalima širom sveta: Pariz, Kasel, Tokio, Hirošima, Minsk, Venecija, Belfast, Monca, Bazel, Ženeva, Lozana, Cirih, Njujork, Kvebek, Istanbul, Varšava, Krakov, Tel Aviv, Jerusalim, Jokohama, Nagano, Toronto, Budimpešta, Marselj, Tuluz, Šenžen, Hong Kong, Prag, Bilbao, Berlin itd.

 

19th International Multimedial Art Festival – IMAF 2017

​8th – 10th September 2017
Odžaci & Novi Sad

International Multimedial Art Festival – IMAF is an annual event dedicated to performance art. International Festival of Multimedial Arts – IMAF has created a context in which different artists of various nationalities and age come together and, through their individual work, create a variety of research and suggestions on the medium of body and performance. As such, IMAF is not merely a festival, but a place where new ideas and conditions of performance, in the broader sense of art, become evolutionarily classified and researched. This makes it progressive and proactive, a space focused solely on developing new thoughts and ideas.

The festival is organized with financial support of the Ministry of Culture and Information of the Republic of Serbia.

 

Perticipants:

Fausto Grossi (Spain)
Lenka Klodova (Czech Republic)
Non Grata – Al Paldrok i Taje Tross (Estonia)
Patrick Jambon (France)
Willem Wilhelmus (Finland)
Steve Vanoni (Estonia)
Theodor Di Ricco (Germany)
Beate Linne (Germany)
Nina Komel (B&H)
József R. Juhász (Slovakia/Hungary)
Dušan Perić (Serbia)
Danica Bićanić (Serbia)
Saša Denić – Špena (Serbia)
Radoslav B. Chugaly (Serbia)
Nenad Bogdanović (Serbia)